Een slager/versspecialist zonder professionele messen is als een café zonder bier, toch? Wat ook vaststaat: na verloop van tijd wordt elk mes botter, ongeacht de kwaliteit of prijs. Het is dus belangrijk om het goed te onderhouden (kijk hier voor al onze onderhoudstips) én ook voldoende scherp te houden. Zo gaat het langer mee en het is ook gewoon veiliger. Met een scherp mes hoef je immers minder kracht te zetten, kan je preciezer werken en voorkom je ongelukken.
Niets dan voordelen dus, maar hoe pak je dat slijpen nu vakkundig aan? Of is het eerder aanzetten? Met onze tips kom je al een heel eind ver.
Oktober 2023
In samenwerking met Dick, Giesser en Victorinox
Wil je weten of je mes toe is aan een slijpbeurt?
Er bestaat een heel eenvoudige en betrouwbare test om dit snel te controleren, nl. de tomaattest: probeer een rijpe tomaat te snijden.
Lukt dit niet in één lichte beweging, dan is het tijd om je mes aan te zetten en/of te slijpen.
Wat schaf je nu het best aan als slager/versspecialist om je messen regelmatig zelf aan te scherpen?
Je kan ze aanzetten met een klassieke wetsteen, maar daarvoor heb je een goede en precieze techniek en toch wel wat ervaring nodig.
Vaker wordt er dan ook gekozen voor een wetstaal, ook wel ‘aanzetstaal’ of ‘slijpstaaf’ genoemd. Dat ligt iets makkelijker in de hand en er bestaan 101 types en uitvoeringen. Om je keuze te vergemakkelijken, zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
Fijne of diepere groef?
Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur, maar ook van de staat van je mes. Voor een mes met lichte slijtage gebruik je best een aanzetstaal met fijne groef. Dat is sowieso ook de beste allround keuze.
Is je mes intensiever gebruikt geweest, dan kies je best een aanzetstaal met diepere groef of een ruw oppervlak. Werk steeds van ruw naar fijn: start met een aanzetstaal met diepere groef en gebruik nadien eentje met een fijnere groef om af te werken.
Voor een optimale en verfijnde afwerking eindig je met een polierstaal (of polijststaal) dat een zeer glad oppervlak heeft.
Hardheid
Ook die is van belang, want het aanzetstaal moet je hardste mes kunnen aanscherpen.
De meeste wetstalen bestaan uit RVS, maar er zijn bv. ook uitvoeringen met diamantcoating of in keramiek verkrijgbaar om hardere stalen messen de baas te kunnen.
Rond, ovaal of plat?
Welke vorm jou het best ligt, is vooral een kwestie van voorkeur. Een rond aanzetstaal is wellicht net iets eenvoudiger in gebruik: je kan makkelijker dezelfde hoek aanhouden voor een zeer precies contact tussen het staal en het mes.
Met een ovaal of plat exemplaar is dat net iets moeilijker en vaak is het contactoppervlak ook groter, dus dit vergt iets meer ervaring.
Lengte
Let erop dat het staal langer is dan het langste mes dat je wil aanzetten of slijpen. De afmetingen van alle wetstalen die we verdelen bij Claes Distribution vind je terug in onze eShop.
Geen probleem, met een manuele messenslijper klaar je de klus ook in een oogwenk, zonder dat je zelf een slijphoek hoeft te bepalen.
Je hoeft het mes slechts enkele keren door de sleuf te halen en naar je toe te trekken om het aan te scherpen.
Een simpel, veilig en snel alternatief dus, zonder gedoe.
Ons volledige assortiment slijpgerief vind je in onze eShop.
Is je mes echt serieus bot? Dan is slijpen - dus niet louter en alleen aanzetten - wellicht de beste optie. Dat gebeurt niet met de hand, maar machinaal. Om dit volgens de regels van de kunst te doen is er best wel wat kennis en ervaring nodig, dus het is raadzaam om dit over te laten aan experts.
Als groothandel werken wij samen met een professionele slijpdienst die deskundig omspringt met jouw messen en ze vlijmscherp weer aflevert.
Contacteer ons gerust voor een afspraak voor jouw slijpwerk: spreek je vertegenwoordiger aan of vraag ernaar bij onze klantendienst.
Met het UltraSpeed Pro mopsysteem van Vileda wordt dweilen echt kinderspel. Zo kan je dus efficiënter, kostenbesparend en slimmer schoonmaken.