Niets smaakt zo goed op de boterham als een ambachtelijk schelletje gekookte ‘hesp’, vers van bij de slager. De productie van deze lekkernij is dan ook puur vakmanschap! Gelukkig bestaan er heel wat machines om het werk voor jou als versfabrikant te verlichten. Wij zetten ze graag op een rij …
November 2023
Alle mogelijke recepten oplijsten voor beenham, kookham, achterham - of hoe je het ook wil noemen – met alle smaakvarianten erop en eraan zou ons te ver leiden.
Daarvoor verwijzen je graag naar de online receptenmodule van Claes Distribution waar je stap voor stap de bereiding mét ingrediëntenlijst kan raadplegen.
Een echte aanrader!
Dat is dé hamvraag natuurlijk.
We leggen in dit artikel de focus op het bereidingsproces van ongevormde hammen die niet in een hamvorm geperst worden voor het garen.
De spierdelen behouden zo meer hun natuurlijke vorm en de ham ziet er uiteindelijk ook ambachtelijker uit.
Pekel zorgt voor extra smaak, een malsere textuur, meer sappigheid, een mooiere kleur én langere houdbaarheid.
Je kan het aangemaakte pekelmengsel handmatig inspuiten in de ham of het vlees urenlang laten weken in een pekelbad, maar dat is best een tijdrovende bezigheid.
Zeker in geval van grotere volumes is een machinale oplossing dan ook verreweg de efficiëntste keuze.
Een Rühle IR29 kon je hier al in actie zien.
Kijk even hieronder mee hoe de Henneken pekelinjector HPI 350 op korte tijd heel wat hammen verwerkt.
Tumblers-mengers zijn er in heel wat uitvoeringen, nl. standaardtoestellen, versies die werken onder vacuüm en toestellen met ingebouwde koeling.
Hun veelzijdigheid kwam ook al uitgebreid aan bod in deze bijdrage.
Benieuwd welke merken en modellen wij precies verdelen?
Na het trommelen pot je de hammen in of trek je het vlees vacuüm in een kookzak.
Voor het vacumeren kan je gebruik maken van een tabletop toestel, een mobiel toestel op wielen of een dubbelkamer als het gaat om grote volumes.
De merken Henkovac, Henkelman en Webomatic zitten standaard in ons gamma: vraag naar de mogelijkheden bij je vertegenwoordiger!
Voor de garing van het vacuüm getrokken vlees kan je een beroep doen op een gespecialiseerde kookkast, maar evengoed op een ‘gewone’ combisteamer-oven.
Gekookte ham wordt eigenlijk niet echt ‘gekookt’, want dan zou het vlees hard worden. De ham wordt verwarmd of verhit op 75 °C tot een kerntemperatuur van 68 °C om alle schadelijke bacteriën uit te schakelen. Nadien laat ze het vlees best 24 tot 48 uur afkoelen alvorens aan te snijden.
Merken die we qua combisteamers-ovens standaard in het assortiment hebben zijn Unox, Convotherm en Delrue.