Perfect vacuüm verpakken in 4 stappen

Perfect vacuüm verpakken in 4 stappen

Van gemarineerd vlees, vers vlees of vlees met bot tot een hele zalm of gegaarde vis. En van kaas, groenten, fruit of noten tot koffie, soep en bereide gerechten. Vacumeren is een veelzijdige verpakkingsoplossing voor elke versspecialist, supermarkt of horecazaak! Ontdek snel de voordelen en handige gebruikstips voor professionele vacuümtoestellen.

Maart 2025

Alleen maar voordelen!

Vacuüm verpakte producten kan je langer bewaren, dat is een feit! Niet alleen blijft je product langer vers, maar ook de smaak, textuur en het gewicht blijft behouden. De afwezigheid van lucht vermindert de kans op smaakverlies of uitdroging.

Een vacuümverpakking biedt niet enkel een bescherming tegen invloeden van buitenaf, maar zorgt er ook voor dat je product minder ruimte in beslag neemt. Ideaal voor een efficiënte opslag in je koelkast of vriezer.

Je kan de verpakte producten ook rechtstreeks in je toonbank leggen, dankzij de aantrekkelijke presentatie van deze verpakkingsmethode. Perfect voor traiteurzaken, slagerijen, boerderijwinkels …

Of til je product naar een nog hoger niveau en vacumeer je vlees of vis samen met een marinade, saus of bouillon om de smaken nog dieper te laten doordringen. Ideaal voor het sous-vide koken van je bereiding!

Tip: je kan zelfs je vlees dry agen zonder gebruik te maken van een rijpingskast. Het enige wat je nodig hebt, is een professioneel vacuümtoestel en de juiste zakken. Lees er alles over in dit apart nieuwsitem over dry agen.

Vacuüm verpakte producten kan je langer bewaren, dat is een feit!

Handige gebruikstips

Hoe gebruik je nu een professioneel vacuümtoestel? Het is belangrijk om alle stappen in de juiste volgorde én correct uit te voeren voor een optimale vacuümverpakking! Wij gidsen je in 4 eenvoudige stappen naar een perfect eindresultaat.

Het is zeer belangrijk dat je producten koel genoeg zijn alvorens je ze vacuüm gaat verpakken.

Stap 1 - Koud is goud!

Het is zeer belangrijk dat je producten koel genoeg zijn alvorens je ze vacuüm gaat verpakken. Bijna alle voedingsproducten bevatten vloeistoffen. Als de luchtdruk in de vacuümkamer daalt, daalt ook het kookpunt van deze vloeistoffen en bestaat het risico dat je product gaat koken. Heb jij geen tijd om gekookt of warm voedsel rustig te laten afkoelen in de koelkast? Dompel deze dan onder in een ijsbad. Een temperatuur tussen 2 °C en 4 °C zorgt voor een perfect eindvacuüm. Is je product toch te warm? Dan stopt het vacuümproces automatisch voordat een optimaal eindvacuüm bereikt is.

Stap 2 - Lucht onttrekken

Zodra je gekoeld product in de geschikte vacuümzak zit, plaats je deze in de kamer met het uiteinde van de zak op de sealbalk. Deksel dicht, programma kiezen en het vacumeren gaat van start! De vacuümmachine gaat nu alle lucht uit de kamer, de zak en het product onttrekken totdat het gewenste eindvacuüm is behaald.

Wist je dit? Er is geen zichtbaar verschil bij het onttrekken van de lucht. Het typerende effect van de verpakking die zich rond het product sluit, zie je pas bij het opnieuw beluchten van de kamer (stap 4)!

Stap 3 - Sealmethodes

Als alle lucht onttrokken is, wordt de vacuümzak geseald. Afhankelijk van het type en de dikte van je vacuümzak, stel je hiervoor de juiste temperatuur in. Er zijn verschillende sealmethodes zoals: dubbel, cut-off, brede seal ... Afhankelijk van het merk en het type vacuümtoestel dat je kiest zijn er verschillende opties mogelijk.

Stap 4 - De kamer beluchten

De laatste stap in het vacuümproces is de kamer opnieuw beluchten via het beluchtingsventiel. Dit gebeurt allemaal heel snel: wanneer de druk in de kamer weer gelijk is aan de buitendruk, opent het deksel van de vacuümmachine. Dit is ook de stap waarbij je de vacuümzak rond het voedsel ziet sluiten.

Voor delicate voedingsproducten zoals vlees met bot, schaaldieren of zachte groenten, kies je best voor een meer geleidelijk beluchtingsproces. Zo zullen scherpe randen niet doorheen de zak scheuren of zachte producten niet geplet worden. De meeste vacuümtoestellen van Claes Machines kunnen uitgerust worden met een soft-air functie voor delicate producten.

Er zijn verschillende sealmethodes zoals: dubbel, cut-off, brede seal ...

Ook vloeistoffen kan je vacuüm verpakken, denk maar aan soepen, bouillons, sauzen …

 

Welke producten kan je vacuüm verpakken?

Dat antwoord is eenvoudig, namelijk alles! Vlees, vis, gevogelte, groenten, fruit en kaas, zowel rauw als gekookt voedsel, de mogelijkheden zijn oneindig. Maar ook vloeistoffen kan je vacuüm verpakken, denk maar aan soepen, bouillons, sauzen …

Met de standaarduitrusting van onze vacuümtoestellen kan je al heel veel, maar voor specifieke wensen kan elke vacuümmachine van zowel Henkelman als Henkovac worden uitgerust met extra opties en accessoires.

Laat je machine lang(er) meegaan!

De vacuümtoestellen van Henkelman, Henkovac en Webomatic zijn ontworpen voor intensief gebruik én dus perfect voor (groot)keukens, supermarkten, slagerijen … Om de levensduur van je machine te verlengen, is tijdig en professioneel onderhoud essentieel! Bij Claes Machines kan je terecht voor een jaarlijks preventief onderhoud, waarbij je vacuümmachine uitgebreid wordt gecontroleerd door onze servicetechniekers.

Tip: controleer zelf regelmatig het oliepeil. Te hoog of te laag? Lees dan snel ons nieuwsitem: ‘Tips om je vacuümtoestel in topconditie te houden’ en ontdek hoe je dit zelf kan oplossen.

Van tafelmodel tot dubbelkamer

Ben je helemaal overtuigd van de voordelen, maar weet je niet welk vacuümtoestel het meest geschikt is voor jou?

Voor een ideaal instapmodel neem je best een kijkje bij de compacte tabletop vacuümmachines van Henkelman of Henkovac. Perfect voor kleine werkruimtes en kleinere productiehoeveelheden. Deze tafelmodellen kan je volgens de richtlijnen tot 5 uur per dag gebruiken.

Heb je nood aan een hogere productiecapaciteit? Of is je product te groot voor een tafelmodel? Dan is er een ruime keuze aan enkelkamer vloermodellen bij Henkovac, Henkelman en Webomatic. Hiermee verpak je de hele dag door meerdere producten tegelijk.

Jij wil je productie niet onderbreken en aan de lopende band vacuüm verpakken? Dan zijn de robuuste dubbelkamer vacuümmachines van Henkelman of Henkovac perfect! Terwijl het vacuümproces aan de ene kant bezig is, kan jij al producten voorbereiden in de andere kamer voor een volgende cyclus. Dit type toestel is hierdoor zeer geschikt voor intensief gebruik en industriële hoeveelheden.

Van tafelmodel tot dubbelkamer

Overtuigd? Neem contact op met onze specialisten!

Laat je adviseren door onze experts bij de keuze van je toestel.

Anderen lazen ook

Tijdelijke inruilactie Winterhalter

Tijdelijke inruilactie Winterhalter

Wissel je oude vaatwasser in voor een nieuwe mét een mooie korting!

Unieke promoties in juni

Unieke promoties in juni

Ontdek onze maandelijkse promofolder en doe je voordeel!

MAP staat voor Modified Atmosphere Packaging

Zo blijven je producten langer houdbaar

Hoe kan je de houdbaarheid verlengen zonder in te boeten aan smaak, kleur en textuur? Met MAP - oftewel verpakking onder beschermende atmosfeer!