Alle vacuümzakken op een rij

Vacuümverpakkingen van a tot z

Wanneer voedingsproducten niet meer in aanraking komen met zuurstof, zijn ze minder vatbaar voor bacteriën en schimmels en zullen ze bijgevolg ook minder snel bederven. Zo simpel is het. Verpak je vlees, vis en andere bereidingen vacuüm, dan blijven ze langer vers, beter houdbaar, mooier van kleur en je kan ze meteen ook een stuk hygiënischer bewaren. 

November 2024

Vacuümzakken op een rij

Voordelen genoeg dus, maar welke vacuümzak kies je nu het best voor welke toepassing?

Wij leggen je graag uit hoe de za(a)k in elkaar zit en zetten alle types die verkrijgbaar zijn bij Claes Distribution op een rijtje.
 
Volgende soorten komen hieronder zeker ter sprake:
  • ‘Gewone’ vacuümzakken - praktisch, oerdegelijk en betrouwbaar
  • GLX-vacuümzakken - als kleurbehoud extra van belang is
  • Aluminium vacuümzakken - ondoorzichtig en zeer sterk
  • Krimpzakken - kookvast en mooi aangesloten 
  • Kookzakken - ideaal voor langzame vacuümgaring
  • Dry aging zakken - voor lekker en mals gerijpt vlees

‘Gewone’ vacuümzakken - praktisch, oerdegelijk en betrouwbaar

Uiteraard is er helemaal niets mis met een ‘standaard’ vacuümzak om je producten te verpakken en te bewaren.

In het gamma van Claes Distribution vind je vacuümzakken van 70 en 90 micron dik in volledig transparante, maar ook in transparant-zwarte uitvoering.

Voor zwaardere stukken vlees zoals spareribs is een dikte van 130 micron aan te raden.

Gewone vacuümzakken

Extra tip van Frans over vacuümzakken

 

 

Onze chef heeft niet 1, maar zelfs 2 tips om mee te geven:

  • Wil je vermijden dat de scherpe botten van het vlees je vacuümzak doorprikken? Dan is het raadzaam om boneguards aan te schaffen, want die bieden extra bescherming. 
  • Hoe kouder het product is dat je verpakt, hoe beter de zak vacuüm gezogen kan worden en hoe langer je voeding vers en houdbaar blijft. Houd de temperatuur dus steeds goed in het oog!

GLX-vacuümzakken - als kleurbehoud extra van belang is

Deze speciale vacuümzakken zijn iets duurder dan de klassieke uitvoeringen, maar daarvoor krijg je ook wel wat in de plaats.

Ze zijn 90 micron dik, kiemarm, onbehandeld en speciaal ontwikkeld voor edele stukken rood vlees, wild en kalfsvlees. De natuurlijke rode kleur van het vlees blijft zo tot 4 keer langer behouden zonder kunstmatige toevoegingen.

Ook na het uitpakken blijft het vlees nog 2 à 3 dagen fris ogen zonder bruine verkleuring. Dat geeft je als slager extra tijd om het mooi te presenteren in je toonbank én je hebt minder afsnijverlies. 

GLX vacuümzakken

Extra tip van Frans over GLX vacuümzakken

 

 

Ook gemarineerde stukken vlees en vis kan je perfect bewaren in GLX-vacuümzakken.

Meer zelfs, de kruiden trekken nog beter in het voedsel waardoor het nog malser en smaakvoller wordt. Gebruik bij voorkeur een oliemarinade om papperigheid te voorkomen.

Meer tips over het gebruik van de juiste marinade vind je hier.

Aluminium vacuümzakken - ondoorzichtig en zeer sterk

Deze vacuümzakken zijn voorzien van een laag zilverfolie en zijn speciaal ontwikkeld voor producten die gevoelig zijn voor licht en dus makkelijker verkleuren.

De zakken zijn ondoorzichtig en hebben een interne coating die bijzonder geschikt is voor de vacuümsealing van levensmiddelen. Hierdoor is de langdurige geur- en smaakloze opslag van vlees- en worstproducten, vis en kaas dus perfect mogelijk. Je hebt geen last van standaard vacumeergeurtjes, het vlees krijgt meteen weer zijn originele kleur terug en is dus ook onmiddellijk verkoopbaar. 

Dankzij de aluminiumlaag zijn de zakken ook erg stevig en dus minder gevoelig voor doorboringen of lekken door uitstekende of scherpe botstukken. 

Aluminium vacuümzakken

Extra tip van Frans over aluminium vacuümzakken

 

 

De aanbevolen sealtemperatuur van de alu vacuümzakken in ons gamma schommelt tussen 104 °C en 145 °C.

Steek de zak zeker niet overvol en zorg ervoor dat de rand proper blijft. Laat de zak na het sealen enkele seconden afkoelen in het toestel voordat je de sealnaad effectief belast. 

Krimpzakken - kookvast en mooi aangesloten

In tegenstelling tot ‘gewone’ vacuümverpakkingen kunnen krimpzakken temperaturen aan tot boven het kookpunt.

Dankzij de transparante folie wordt het product mooi aansluitend, veilig en netjes afgeschermd van de buitenlucht zodat het langer houdbaar blijft. Door het krimpproces verdwijnen de folieranden op het product waardoor het een mooie glans krijgt en altijd goed zichtbaar is. Ideaal dus voor fijne vleeswaren, gerookte producten, ham, enz. die nadien nog in kleinere porties verdeeld worden.

De meeste krimpzakken uit ons gamma hebben een ronde bodem met sterke naad en zijn bovenaan sluitbaar. 

Krimpzakken

Extra tip van Frans over krimpzakken

 

 

Een krimpzak bestaat uit stevig materiaal en heeft een hoge EVOH-barrière.

EVOH staat voor ethyleen-vinylalcoholcopolymeer, een milieuvriendelijke kunststof die erg geschikt is als bescherming tegen waterdamp, vocht, zuurstof, andere gassen en dus ook bacteriën.

Voeding in een krimpzak kan dus probleemloos ondergedompeld worden in kokend water of gebruikt worden in een combisteamer. 

Kookzakken - ideaal voor langzame vacuümgaring

Deze zakken zijn ideaal als je vlees of vis sous-vide (Frans voor ‘onder vacuüm’) wil bereiden. Bij deze kooktechniek laat je het product langzaam garen bij een vaste, vooraf nauwkeurig ingestelde temperatuur tussen de 40 ºC en 95 ºC, net onder het kookpunt dus. Verder heb je er geen omkijken naar tijdens de bereiding, want de garing is altijd perfect. 

Dankzij de vacuümverpakking blijven alle smaken en sappen bovendien volledig behouden, treedt er geen verkleuring op en verkrijg je een extra mals en smaakvol resultaat. Hiervoor heb je dus wel speciale vacuümzakken nodig die hittebestendig zijn.

Met onze kookzakken zit je goed: ze kunnen temperaturen tot 120 °C aan, zijn 80 micron dik en zijn beschikbaar in verschillende afmetingen en hoeveelheden. 

Kookzakken uit de combisteamer

Extra tip van Frans over kookzakken

 

 

Ga je garen op kerntemperatuur?

Dan komen de rubberen plakkussentjes uit ons assortiment goed van pas: kleef er eentje op de kookzak en steek er de voeler van je thermometer of je monsternaald in.

Zo kan je een kernmeting uitvoeren zonder dat je luchtdichte vacuümzak loslaat.

Handig toch? 

Dry aging zakken - voor lekker en mals gerijpt vlees

Is de aanschaf van een professionele rijpingskast of klimaatkast voor jou nog nét een brug te ver? Of wil je eerst nagaan of dry aged vlees wel echt in de smaak valt bij jouw cliënteel?

Ga als slager aan de slag met speciale dry aging zakken en breid je assortiment uit met mooi gerijpte steaks die elke vleesliefhebber doen watertanden.

De speciale zakken zijn voorzien van een Tublin-membraan met een gecontroleerde atmosfeer: bacteriën van buitenaf kunnen dus niet binnendringen, maar het vocht kan er wel uit. Enkel zo bekom je dus die karakteristieke gerijpte smaak én ongeëvenaarde textuur! 

Dry aging zakken

Vacuümtoestellen

Naast vacuümzakken ook een toestel natuurlijk!

Het juiste type zakken aanschaffen voor de juiste toepassing is één ding. Maar om ze effectief te gebruiken heb je natuurlijk ook nog een vacuümtoestel nodig.

Verkies je een tabletop model, mobiele versie of dubbelkamer? Laat je deskundig adviseren door onze collega’s van Claes Machines. Zij maken je graag wegwijs in de mogelijkheden en tonen je welke opties er allemaal beschikbaar zijn in het uitgebreide gamma.

En ben je vooral op zoek naar tips voor dagelijks gebruik om je vacuümmachine in topconditie te houden? Dan moet je dit zeker even lezen. 

Verder nog vragen?

Spreek gerust je vertegenwoordiger aan of contacteer onze klantendienst.

Wij staan altijd voor je klaar!

Anderen lazen ook

Maak je BBQ compleet met deze heerlijke Qualité d'Or bijgerechten!

Maak je BBQ compleet met deze heerlijke bijgerechten!

Van frisse slaatjes en lekkere rijstmixen tot smeuïge pastasalades en kleurrijke krieltjes: er zijn eindeloos veel mogelijkheden voor elk barbecuefestijn!

Zo maak je gehaktrollades in 1-2-3

Zo maak je gehaktrollades in 1-2-3

Onze speciale plaat komt goed van pas als je perfect gevormde rollades in je toonbank wil toveren. We werkten een handig stappenplan én enkele recepten uit!

Met Rama Creamy Delight loopt alles gesmeerd!

Met Rama Creamy Delight loopt alles gesmeerd!

Duik in de wereld van romige verwennerij en ontdek hoe je met deze professionele Rama producten elk moment kan omtoveren tot een culinair hoogtepunt.